12 Cara Berniaga Online Tanpa Modal.

Terdapat 12 Cara Berniaga Online Tanpa Modal

Anda Tidak ingin mengeluarkan wang sesen pun bagi mendapatkan pulangan bagi perniagaan internet (Tanpa Modal) bagi perniagaan internet anda. Ianya Boleh terjadi agaknya? Perniagaan apakah yang tidak mempunyai modal permulaan? Di Sini Kami Kongsikan 12 Cara Berniaga online tanpa modal, Modal besar agaknya yang di maksudnya. Di Sini Nyata Terdapat Langkah ini anda boleh cuba Lakukankan.

12 Cara Berniaga Online Tanpa Modal, Adakah anda ketahui caranya? Anda tak ingin mengeluarkan wang sesen pun bagi mendapatkan pulangan bagi sebarang perniagaan.. Di sini kami bantu cara anda boleh berniaga di internet (Tanpa Modal) bagi perniagaan internet yang anda bakal ketahui manafaatnya. Bolehkah ianya terjadi agaknya?


Pertanyaan bagi sesetengah masyarakat ?

Perniagaan apakah yang tidak mempunyai modal permulaan?
Di Sini Kami Kongsikan 12 Cara Berniaga online tanpa modal, bagi maanpaat anda..(hehhe..) Perlukah Modal besar agaknya jika nak berniaga.. Apakah Ini yang di maksudnya… Rupa-rupanya ternyata terdapat langkah ini anda boleh anda praktik dan cuba lakukankan.

1– Menjadi Youtuber (Vlogger)

Terdapat 12 Cara Berniaga Online Tanpa Modal
Bina Akaun Youtube


Antara salah satu perniagaan yang terbaru yang banyak orang tidak ketahui yang tidak punya modal ialah dengan menjadi pencipta kandungan (content creator) di platform (YouTube) dengan cara ini anda boleh membuat Vlog menggunakan Video, Anda sering tak ? menonton video di YouTube kan? Nah, dengan menjadi penerbit (produser) video sendiri atau Vlogger di YouTube sebagai Vlogger, Anda boleh menghasilkan banyak duit dengan mudah!!

Apa Yang anda perlukan adalah sebuah komputer/laptop dan internet connection yang baik bagi menghasilkan video-video tersebut. Memang Pasti, yang pertama, Anda wajib memiliki akaun Youtube bagi memulakan rakaman anda, Dalam YouTube tersebut, anda pastikan membuat akaun di platform ini, dan ianya percuma. Setelah itu, gunakan kreativiti anda untuk membuat kandungan yang baik yang memberi manfaat yang boleh di kongsikan pada orang ramai. Gunakan Komputer /laptop dengan menggunakan webcam di laptop anda untuk merakam video anda.

Jika anda mahukan kualiti video yang terbaik, anda perlulah mengeluarkan sedikit modal bagi membeli kamera yang berkualiti tinggi serta mendapatkan software-software berbayar atau percuma seperti OBS, Streamyard, Windows Movie Maker, Lightworks, Shotcut dan Avidemux untuk merakam dan mengedit video anda.

Setelah video selesai di rakamkan, Anda hanya perlu mendaftarkan akaun bagi monetasi akaun YouTube anda. Pastikan anda dapat menghasilkan video berkualiti tinggi, kerana jika tidak berkualiti, YouTube akan menganggap video anda tidak laju & pantas, video anda berkemungkinan akan tidak menguntungkan. Monetasi bermaksud dapat menambahkan iklan masuk ke video anda sehinggakan ketika orang masuk dan mengklik atau menonton iklan ini, Anda akan dapat menghasilkan & menjana wang. Semakin banyak orang menonton video anda dan mengklik iklan di dalamnya, semakin banyak pendapatan yang akan anda hasilkan.

2- Perniagaan Dropshipping

Terdapat 12 Cara Berniaga Online Tanpa Modal

Pernahkah Anda mendengar jenis perniagaan dropshiping? Ini adalah perniagaan di mana anda menjual barangan yang bukan milik anda, contohnya anda membuka akaun di Shopee lalu anda mempromosi dan menjual produk orang lain, kemudian apabila anda menerima bayaran anda membeli semula pada orang lain yang ada stok yang anda promosikan, kemudian Seller yang anda beli itu terus mengirimkan kepada pembeli yang membeli dengan anda tadi. Itu yang di maksudkan dengan dropshipping, Yang pastinya anda tidak pula perlu menyimpan stok untuk menjadi dropshipping.

Dengan semakin banyaknya perusahaan e-commerce di Malaysia pada saat ini, Sudah pasti Anda dengan mudah dapat mengundang beberapa perusahaan untuk bekerjasama dengan Anda.

Hal yang sangat menarik dari perniagaan direct selling yang biasa sebelum ini adalah, Anda tidak perlu menyimpan stok dan menyediakan modal untuk memulai perniagaan Anda sendiri.

Oleh itu, Anda dapat berjimat dengan pembiayaan modal dengan pembelian barang serta kos menyewa tempat untuk menyimpan barang tersebut. Maka, dengan keuntungan tersebut, tidak hairanlah jika perniagaan dropshipping ini telah menjadikan salah satu perniagaan online tanpa modal yang paling disukai dan diminati oleh orang ramai.

3- Merekabentuk dan membuat laman web sendiri, serta menulis blog sendiri.

Terdapat 12 Cara Berniaga Online Tanpa Modal
Design Website & Blog


Anda sangat suka merekabentuk & menulis? Apakah Anda telah memiliki blog dengan pelbagai informasi yang bermanfaat untuk dikongsikan dengan orang ramai?

Maka Wajiblah anda mertimbangkan untuk menambahkan iklan ke dalam blog atau website Anda juga. Dan dengan cara membuat blog atau website secara khidmat percuma, Anda boleh juga menggunakan WordPress, Blogger, Weebly, Wix, dan berbagai CMS website theme builder dipelbagai platform sekarang ini. Setelah Anda memiliki website sendiri, Anda dapat menggunakan juga akaun yang sama dengan memasukkan akaun Google AdSense yang telah anda daftarkan untuk menambahkan dan menjanakan pendapatan dari membina iklan di sana. Dengan itu, Anda juga dapat mengubah hobi menulis Anda menjadikan perniagaan online dengan potensi yang lebih besar.

Kebiasaannya, website secara percuma agak sukar untuk mendapat perhatian Google Adsense. Maka, saya sarankan anda dapatkan hosting & domain yang mempunyai harga mampu milik untuk kerjaya permulaan ini, sambil-sambil anda belajar menggunakan dengan memahirkan diri dengan menggunakannya.

Google AdSense adalah perkhidmatan Google yang sangat popular serta berkait dengan iklan-iklan bergambar. Dengan mendaftarkan blog atau website Anda di Google AdSense, iklan-iklan akan muncul di blog atau website Anda. Tentu saja, Anda dapat memilih jenis iklan apakah yang ingin ditampilkan, sehingga Anda dapat memilih iklan yang sesuai dengan blog dan website Anda. Malah Ketika pengunjung mengklik iklan dalam website anda , Anda akan menerima sejumlah wang yang diperuntukkan. Jangan terkejut pula nanti bila mengetahui hasilnya yang sangat lumayan…

Di Sini Saya sertakan pautan untuk anda yang mahu mendaftarkan diri Ke Google Adsense

Namun, bagi seperti iklan di YouTube yang disebutkan di atas, pastikan website Anda berisi konten-konten yang menarik dan popular, kerana proses pemilihan Google AdSense sangat ketat juga. Untuk meningkatkan peluang Anda untuk diterima di Google Adsense, Anda harus menggunakan nama domain yang diakhiri dengan “.com”, meskipun ianya hanya anda perlu membayar yuran tahunan hanya setahun sekali. Jika akaun Google AdSense Anda ditolak, Anda dapat pastikan anda terus mencuba mendaftar sekali lagi setelah meningkatkan kualiti blog dan website Anda.

4- Penjualan Informasi & Pembelajaran melalui kaedah (e-Book)

Terdapat 12 Cara Berniaga Online Tanpa Modal
Penjualan e-Book


Tidak hanya barang fizikal sahaja yang dapat dijual di atas talian, tetapi juga maklumat informasi yang berguna! Melalui blog atau website, Anda boleh menjual pelbagai jenis informasi pembelajaran. Contohnya hanya dengan menjual buku secara digital (e-book) yang Anda tulis tentang topik-topik (Niche) yang tertentu yang boleh menarik minat follower & pelawat anda.

Dalam hal ini, setelah Anda selesai menulis, Anda dapat adaptasi artikel Anda ke dalam format PDF atau format lain sehingga tidak dapat diakses oleh pihak ketiga dan tidak dapat diedit serta diubah oleh pihak ketiga yang lain. Kemudian, Anda hanya perlu menampilkannya di website Anda dan dapat mempromosikan hasil penulisan Anda. Jika ada yang tertarik, apakah yang harus Anda lakukan? Hanya anda perlu mengirimkan email file pdf ke pada orang yang tertarik. Tidak hanya menulis, kamu juga boleh menjual dalam bentuk video atau ebook yang di panggil dalam bentuk digital, seterusnya melalui email list yang anda dapat kumpulkan database para follower anda, serta bagi pembelajaran & perkongsian yang kamu buat seterusnya!

5- Menjadi freelancer

Terdapat 12 Cara Berniaga Online Tanpa Modal
Freelancer (bekerja sendiri)


Penawaran perkhidmatan juga boleh menjadi perniagaan online tanpa modal yang menguntungkan. Sesuai dengan kemampuan Anda, Anda dapat memberikan perkhidmatan yang berbayar pada yang mahukan khidmat anda. Anda Suka menulis? Anda boleh menjadi penulis surat jualan (sales page). Sebagai Programmer freelance boleh menjadi pilihan anda juga. Anda berkemampuan menulis, seolah-olah bagaikan menjadi seorang jurujual tetapi dengan menggunakan kaedah penulisan, Yang pasti Anda dapat mengubahnya menjadi sumber penghasilan dan kebiasaan ianya di panggil sebagai membuat CopyWriting.

Kerana ramai yang tidak pandai menulis surat jualan, ada hanya yang pandai berkata-kata tetapi bila menulis mereka gagal, maka ini dapat membuka peluang kerjaya sebagai jurujual copy writing pada owner-owner produk.

Untuk meningkatkan kemungkinan orang menggunakan perkhidmatan Anda, Anda boleh bergabung dengan group freelance dari pelbagai media sosial. Jika Anda baru hendak memulainya, yang terbaik adalah memulai dengan pekerjaan sederhana bermaksud jika untuk permulaan berikan khidmat percuma atau mengambil upah sederhana bagi mewujudkan kepercayaan bagi membina reputasi kita. Dan di Saat ini Anda boleh mengumpulkan testimoni & review dari pelanggan baru anda bagi membina reputasi kepercayaan orang ramai terhadap kerjaya anda. Dengan memiliki lebih banyak pengalaman dan pengetahuan serta banyak review dari testimoni maka barulah anda mula dapat meletakkan harga mengikut kredibiliti anda, malah orang akan semakin percaya kepada kemampuan Anda, dan Anda dapat mulai mencuba pekerjaan yang lebih hebat dengan mendapat gaji yang lebih tinggi dan mewah selepas ini..

12 Cara Berniaga Online Tanpa Modal di atas ini hanya dapat dilakukan melalui komputer serta connection internet yang baik.

Unifi

Maxis Broadband

Digi

Try with Time

Namun, jika sekiranya Anda bersedia mengeluarkan sedikit dana untuk membeli fasiliti bagi meningkatkan kebolehan serta keupayaan anda, Anda wajib meningkatkannya keupayaan itu seperti contoh kamera atau domain website yang lebih baik,sekiranya Anda secara signifikan dapat meningkatkan Peluang perniagaan Anda ini anda pasti berjaya.

Bagi anda yang baru hendak mendapatkan Domain & Hosting, Anda Boleh Cuba dengan Harga Mampu Milik. (12 Cara Berniaga Tanpa Modal)

6- Perkhidmatan Konsultansi.

Penjualan Atas Talian ( 12 Cara Berniaga Online Tanpa Modal)

Apakah Anda merasa selesa dengan bidang tertentu? Ketika di saat Anda menjual kepakaran Anda, jangan malu, kerana cara ini boleh menambah pendapatan dengan jana tabungan Anda. Misalnya, jika Anda seorang ahli dan memahami SEO atau optimasi mesin pencari Google , hasilnya sangat lumayan dan anda dapat menjana kewangan dari sini, ini disebabkan perkhidmatan ini sangat penting dan diperlukan. Seperti yang Anda ketahui, Anda dapat memberikan perkhidmatan konsultansi atas talian melalui pelbagai saluran.

7- Survey Berbayar (Review)


Cara mudah lainnya untuk menghasilkan menjang wang secara online adalah dengan mengikuti survey-survey berbayar, iaitu Anda akan dibayar setelah mengisi survey. Ianya Tidak perlu dana, Anda hanya perlu mencari berbagai survey berbayar yang bertebaran di dunia maya. Tapi hati-hati dengan sebarang bentuk penipuan!

8-Penerjemah Bahasa

Penerjemah Pelbagai Jenis Bahasa. (12 Cara Berniaga Online Tanpa Modal.)

Translator
Translator

Jelas Perniagaan ini boleh dilakukan tanpa modal, hanya kepakaran Anda. Saat ini banyak sekali perusahaan yang memerlukan perkhidmatan penerjemahan bahasa, baik dari bahasa asing ke bahasa Malaysia maupun sebaliknya. Jika Anda seorang lulusan sastera dan pakar dalam berbahasa, Anda dapat menggunakan keterampilan ini. Tidak perlu risau dengan waktu jam kerja, kerana Anda dapat mengatur jam kerja Anda sendiri. Merasa tidak yakin dengan kemampuan Anda? Cubalah untuk memberikan kepakaran Anda kepada kenalan terdekat Anda terlebih dahulu, dan kumpulkan portofolio Anda terlebih dahulu dan setelah itu Anda boleh juga memutuskan untuk memberikan perkhidmatan kepada perusahaan yang memerlukan.

9- Perkhidmatan Merekabentuk Design & Menulis Blog

Apakah Anda suka melukis gambar atau merekabentuk sesuatu logo atau aplikasi struktur seperti tema laman web? untuk bersantai dan bersenang-senang? Hanya dengan kemahiran menggambar atau merekabentuk, Anda dapat mengumpulkan jana pendapatan ekstra malahkan lebih lagi. Sekarang ini banyak orang yang memerlukan perkhidmatan merekabentuk. Dari merekabentuk logo untuk ulang tahun hingga logo kedai membeli-belah online. Jika Anda memiliki kepakaran di dalam bidang ini, Anda pastikan boleh boleh mendapatkan menjana kewangan dari hasil perolehan ini. dengan tanpa mengeluarkan duit pun.

10- Fotografi

Terdapat 12 Cara Berniaga Online Tanpa Modal

Sama seperti design, fotografi juga merupakan hasil penghasilan yang lumayan yang pasti dapat membuat duit pada saat ini, kerana banyak faktor para photographer sangat di perlukan saat ini. Seperti yang Anda ketahui, hampir setiap keadaan dan peristiwa dapat diabadikan dengan gambar foto. Kerana itu, jika Anda menganggap ini sebagai perniagaan tambahan, memang benar lah dan tiada salahnya. Meskipun bukan modal 100%, teknik fotografi semacam ini bisa sangat menguntungkan. Seperti mengambil gambar model tujuan produk atau makanan utuk di muat naik ke dalam media social.

11- Pengurus (Manager) media sosial

Pengurus Media Social Antara (12 Cara Berniaga Tanpa Modal)

Terdapat 12 Cara Berniaga Online Tanpa Modal
Social Manager

Pernahkah Anda terpikir untuk menjadi pengurus media sosial? Jika Anda suka bermedia sosial, tidak ada salahnya mencuba menjadi bidang kesukaan atau hobi anda di social media sebagai manager di social media pula, Dapat jana pendapatan lagi…. Pekerjaan ini sangat relatif dan baru saat ini, tetapi sangat diperlukan. Apa lagi sekarang ini akaun-akaun media social sangat cepat laku terjual. Anda hanya perlu mengasah kemampuan untuk membuat konten-konten yang menarik.

12- Agen Real Estate

Agensi Hartanah Atas Talian (12 Cara Berniaga Tanpa Modal)

Punya banyak teman dan mahir dalam pemasaran? Cubalah menjadi agen real estate, perniagaan ini juga boleh dikatakan tidak memiliki modal dan risiko yang rendah. Sekarang, Anda juga boleh mencuba perniagaan online. Ada banyak website yang menyediakan perkhidmatan agen real estate, dan Anda boleh langsung mencubanya.

Demikianlah 12 idea kreatif bagi mencari peluang usaha tanpa modal di dunia internet. Perniagaan online, Berniagaan online tanpa modal, cara berniaga online, peluang berniaga online, Perniagaan online baru, Jenis Berniaga online terbaru.Semoga ianya bermanfaat buat semua.

Dah Selamat Mencuba dan Berjaya..

Untuk Mengetahui Lanjut Tentang Kami.

12 cara berniaga 12cara affiliate marketing Apa maksud SEO bagaimana berniaga berniaga berniaga dengan tenang Berniaga online berniaga tanpa modal best website design 2020 branded cara cara dapatkan pinjaman cara gunakan casual conversion Covid-19 elementor freelance web designer How to Involve Asia Join affiliate program involve asia men collection panduan perniagaan pinjaman kerajaan PKP 3.0 PKP Total Lock Down 3.0+ pngagal preloved preloved product Program regular fit shirts slim fit Stay home tip Total Lockdown web design web design freelance web developers website website design website design services website developers

Get Info

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart
EnglishBahasa Melayu