Orang membeli bukan mengikut fesyen tetapi ada yang membeli mengikut jenama yang mereka suka.

You Read

H&M telah memiliki butik hampir di 62 buah negara, dan telah berjaya membuka lebih dari 4500 cawangan.  Pengeluar pakaian dari Sweden ini telah menjadi salah satu ikon jenama yang paling terkenal dalam industri fesyen terkini. Ramai yang pernah memiliki jenama ini, maka ramai juga yang tidak mengenali asal usul H&M ini.  Di Malaysia ini hampir di setiap mall mesti ada satu cawangan. Popular lah katakan, kerana koleksi pakaian yang dijual oleh jenama ini memang amat disukai ramai.

Table of Contents

H&M telah memiliki butik hampir di 62 buah negara, dan telah berjaya membuka lebih dari 4500 cawangan. 

Pengeluar pakaian dari Sweden ini telah menjadi salah satu ikon jenama yang paling terkenal dalam industri fesyen terkini. 

Ramai yang pernah memiliki jenama ini, maka ramai juga yang tidak mengenali asal usul H&M ini. 

Di Malaysia ini hampir di setiap mall mesti ada satu cawangan. Popular lah katakan, kerana koleksi pakaian yang dijual oleh jenama ini memang amat disukai ramai.

Tapi walaupun hampir semua orang pernah miliki barangannya, mungkin ramai daripada kita tak tahu pun apa maksud H&M itu. Nama orang ke?

Kebanyakan jenama mempunyai sejarah menarik di sebalik nama mereka. H&M pun sama.

Apabila pengasasnya Erling Persson membuka cawangan pertama H&M di Sweden pada 1947, dia menggelarkan sebagai Hennes yang diterjemahkan dalam bahasa Swedish sebagai “Hers iaitu (milik seorang perempuan). Memang sesuailah pun kerana Hennes hanya menjual pakaian wanita pada masa itu.

Bermula 21 tahun selepas itu pada 1968, Hennes mendapati hak terhadap satu lagi jenama, Mauritz Widforss, sebuah peruncit yang menjual alat-alat memburu dan memancing. Ternyata jenama ini berbeza sungguh daripada Hennes, kan?

Setelah membiasakan diri dalam “industri” lain, Erling membuat keputusan untuk menjinak-jinakkan diri dalam bidang fesyen untuk kaum lelaki dan kanak-kanak juga. Sudah semestinya, nama jenamanya itu tidak lagi relevan jadi dia tukarkan nya kepada Hennes & Mauritz.

Namun begitu, sampai tahun 1974 barulah nama itu dipendekkan kepada H&M supaya berbunyi lebih catchy dan familiar.

Kemudian, pihak H&M telah “rebrand” kesemua kedai mereka dan keluar daripada pasaran di kawasan Scandinavia. Kedai pertamanya di Amerika telah dibuka pada 2000 di Fifth Avenue, New York.

Tak lama selepas itu barulah ia semakin berkembang hinggakan menjadi jenama terkemuka global yang kita kenali sekarang.

Apa-apa pun, warga Scandinavia dan banyak lagi negara masih menggelarkan kedai pakaian ini sebagai nama asalnya, Hennes

5 Fakta Menarik H&M, Brand Fashion  Legenda dari Sweden

Siapa saja yang tidak mengenali H&M? Brand fashion yang ternama yang telah menjual produk fashion untuk wanita, lelaki, remaja dan kanak-kanak ini, memiliki butik hampir di seluruh dunia. H&M memiliki butik di 62 negara dengan jumlah cawangan mencapai lebih dari 4500 banyaknya. Di Malaysia saja, butik H&M telah membangun di berbagai negeri mulai dari Lembah klang. Dan di mana sahaja di mana adanya mall baru di buka.

Di balik nama brandnya yang telah mencipta nama  di seluruh dunia, terdapat beberapa fakta menarik tentang H&M.. Berikut antara  5 fakta menarik mengenai H&M. Sila semak yer guys!

1. Awal Mulanya H&M

5 Fakta Menarik H&M, Brand Fashion  Legenda dari Sweden

Brand fashion H&M didirikan oleh Erling Persson, seorang pengusaha asal Sweden. Pada tahun 1947, Erling Persson mendirikan sebuah butik pakaian khusus wanita yang ia beri nama “Hennes”. Ia mendirikan butik khusus bagi pakaian wanita, setelah ia kembali dari perjalanannya ke Amerika Syarikat.

Sekitar tahun 1968, Erling Persson menampilkan pakaian berburu dan memancing milik Mauritz Widford. Setelah proses berkolaborasi berhasil, nama brand fashion milik Erling Persson diubah menjadi H&M, yang merupakan singkatan dari Hennes & Mauritz.  Maka sejak saat itu, brand fashion milik Erling Persson tersebut juga menjual baju untuk lelaki.

2. Waktu terbaik untuk berbelanja di Butik H&M adalah hari Sabtu & Ahad

5 Fakta Menarik H&M, Brand Fashion  Legenda dari Sweden

Jika kamu gemar berbelanja di H&M dan ingin menjadi yang pertama untuk membeli koleksi terbarunya, maka waktu berbelanja yang paling tepat adalah hari Sabtu &  Ahad. Pada hari Sabtu dan Ahad, Butik akan mengeluarkan barang-barang terbaru, sehingga kamu semua akan dihidangkan dan mendapatkan barangan koleksi terbaru dari H&M jika berbelanja di dua hari tersebut. 

3. Selain menjual produk fashion, H&M juga menjual peralatan rumah tangga

5 Fakta Menarik H&M, Brand Fashion  Legendaris dari Swedia

Jika anda rasa bahawa H&M hanya menjual produk fashion saja, ternyata  kamu salah besar, kerana H&M juga menjual peralatan rumah tangga. Pada tahun 2008, H&M telah mula menjual perabot rumah dengan menggunakan katalog online. Namun saat ini, sudah tersedia beberapa butik H&M yang menjual berbagai peralatan alat rumah tangga. Peralatan alat rumah tangga yang dijual H&M antaranya iaitu meliputi barang-barang untuk bilik mandi dan ruangan bilik tidur, peralatan dapur, dan barang-barang untuk keperluan ruang tamu.

4. Berkolaborasi dengan selebriti dunia kelas dunia untuk mempromosikan koleksi terbarunya

5 Fakta Menarik H&M, Brand Fashion  Legenda dari Sweden

Dalam mempromosikan koleksi-koleksi terbarunya, H&M berkolaborasi dengan selebriti-selebriti kelas dunia. Pada tahun 2007 lepas, H&M berkolaborasi dengan dua selebriti ternama iaitu Madonna dan Kylie Minogue. H&M juga pernah berkolaborasi dengan bintang sepak bola dunia asal Inglish iaitu David Beckham.

5. Di setiap pembukaan toko baru akan ada sambutan tarian koreografi dari para karyawan H&M

5 Fakta Menarik H&M, Brand Fashion  Legenda dari Sweden

Pada setiap pembukaan butik baru, pihak H&M akan melakukan perkara-perkara yang unik untuk menarik perhatian pelanggan mereka iaitu dengan menyajikan tarian koreografi. Para karyawan di Butik terbaru H&M akan menampilkan tarian koreografi tepat sebelum pemotongan ribbon. 

Nah, itulah antara ulasan 5 fakta menarik tentang H&M, brand fashion legenda dari Sweden. Adakah anda tertarik untuk berbelanja di H&M guys?

Jika Anda Ingin Dapatkan Produk-Produk Preloved Klik Sini

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
简体中文EnglishBahasa Melayu

Hye Saya mempunyai kebolehan dan kefahaman dalam pelbagai bidang dalam talian seperti pemasaran digital, pereka laman web & pembangun fronted end, kebolehan untuk fokus membangunkan pelbagai jenis laman web menggunakan WordPress dan elementor pembina tema serta pengurusan media sosial dan reka bentuk grafik. . 

Get Free eBook From Us!
Wait !!
Download eBook From Us For Free

Wait a minute, Gifts for our visitors, Download with free knowledge of benefits