Perkongsian Owner Perniagaan Yang Tak Punya Laman Web.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,

Sedikit perkongsian hari ini..  Tentang Perkara berlaku hari ini..

Petang tadi saya ada terjumpa seorang rakan otai saya, lalu bertanyakan tentang perniagaan beliau selepas Pendamik Covid-19 bertukar ke Endemik sekarang.. Lalu dia kata ” Susahlah sekarang nak meniaga orang tak ada masuk ke kedai, orang tak boleh datang, orang takut nak keluar rumah, orang nak masuk kedai pun nak kena pakai sanitizer, kena pakai topeng muka, orang nak meniaga pun peniaga suruh jauhkan diri dan berjarak jangan datang dekat !!! Macam mana nak meniaga?” 

Itu yang beliau bagi tahu dengan saya… Ermmm.. Saya pun terfikir betullah!!! Kenapa jadi macam ni tak macam dulu-dulu orang yang lalu-lalang kita panggil datang dekat-dekat, rapat-rapat, mari rapat-rapat untuk beli barang dan dapatkan barang dengan cepat, cepat laku, datang dekat rapat berkerumun berebut-rebut untuk dapatkan barang tetapi sekarang kenapa tak boleh lagi seperti itu.. Maka saya pun terfikir apa yang di ceritakan tentang keluhan beliau .. 

Saya ada bertanya kepada nya , Abang ada kedai, abang ada buka kedai online tak? Beliau kata, belum lagi.. Jadi saya tanyakan kenapa abang tak buat online, online kan senang, 

Produk abang dah ada tak payah nak tunggu-tunggu macam dropship ker ataupun agen-agen yang nak simpan stok, tak payah susah-susah fikirkan stok, kenapa tak jual online? 

Lantas terus abang tu terfikir dan berkata “ yelah betullah, kenapa aku tak terfikir buat online, katanya.. Kenapa aku harus kekalkan buat kedai fizikal sehinggakan kena tunggu di kedai fizikal sampai tak pula terfikir dan hampir otak jadi tepu tak fikir nak kembangkan ke online..

Maka dia berterima kasih dengan saya kerana memberitahu dia kenapa tak buat kedai online… So terima kasih banyaklah kerana menyedarkan abang tentang kedai online ni… Pada masa sama aku pun menawarkan Perkhidmatan yang aku jalankan , Terus dia berminat nak amik khidmat aku..  So kesimpulannya di sini Masalah orang jadi perniagaan bermakna dalam bahasa jawa “ Problem is our business”.. 

Di Sini saya nak bercerita betapa pentingnya online website walaupun anda sudah memiliki kedai fizikal.. Wajib ketika zaman atau abad 2021 ini kita perlu ada kedai online agar tidak ketinggalan apabila semua dah beralih arah ke online dan maju ke hadapan..

Sekian terima kasih kerana mendengar perkongsian ini..

Jika korang minat nak ada website ecommerce boleh dapatkan Keterangan lanjut sila layari :-

Lihat Sini

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More Articles

Shopping Cart
EnglishBahasa Melayu