Tahniah Buat Ismail Sabri Sebagai Perdana Menteri Ke 9

20Hb Ogos 2021

Tahniah  buat perdana menteri Malaysia ke-9 Datuk Seri Ismail Sabri di atas pemilihan semalam.
Semenjak PRU 14 2018, adalah menjadi rekod buat Malaysia, di mana semenjak PRu 14 hampir 3 Perdana menteri bertukar dalam satu penggal.
Ianya menjadi rekod dunia di mana ketika pendamik Covid-19 datang tiba – tiba pemimpin politik mengambil tempat mengejar impian untuk menjadi menteri mengejar kedudukan ketika rakyat Malaysia bergelut dengan krisis kesihatan dan ekonomi.

Gambar Sumber HarakahDaily

Baca lagi : Ismail Sabri Di Lantik Perdana Menteri Ke 9

Ini semua gara gara ketika UMNO tumbang di PRU14 selepas hampir 60 tahun memerintah negara ini. Ketika ini parti minoriti menjadi pemerintah mengatasi majoriti. Ianya dianggap menggegarkan dunia yang memandang pada Malaysia.Antara fakta yang menarik berlaku adalah:-

1- Kerajaan minoriti terbentuk melalui kerajaan yang mengamalkan sistem demokrasi berperlembagaan.

2- Datuk Seri Anwar Ibrahim sentiasa di labelkan berada menjadi Perdana menteri (PM Tepi) oleh lawannya, apabila Tun M telah mengkhianati perjanjian ingin melantik beliau setelah di bebaskan dari penjara, selepas mendapat pengampunan dari YDPA setelah Pakatan Harapan menang dan menjadi kerajaan beberapa hari selesai PRU14, apabila menang besar ketika itu.

Begitulah kemelut yang berlaku di Malaysia ketika ini. Ketidakstabilan berlaku sepanjang masa.

Selepas Tun M meletakkan jawatan sebagai perdana menteri ke 7, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah diangkat sebagai Perdana menteri Malaysia ke 8, ketika ini dikatakan Tan Sri Muhyiddin Yassin mengambil alih kerajaan melalui pintu belakang.  Ketika ini berlakulah  (Perintah Kawalan Pergerakan Malaysia 2020-21) yang di panggil PKP angkara datang pendamik Covid-19 . Ketika ini mulalah rakyat Malaysia di kawal oleh kerajaan hingga hilang kebebasan keluar dari rumah #dudukrumah.

Masa inilah kali pertama dalam sejarah Malaysia di lock down.
Ini juga menjadikan sejarah Tan Sri Muhyiddin Yassin tergugat menjadi perdana menteri bila kerajaan dipanggil kerajaan gagal kerana tidak berjaya mengawal krisis Covid-19.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More Articles

Shopping Cart
EnglishBahasa Melayu
Get Free eBook From Us!
Wait !!
Download eBook From Us For Free

Wait a minute, Gifts for our visitors, Download with free knowledge of benefits